piątek, 14 lutego 2014

Miłości nigdy dość czyli przepis na biszkopt.


Prosicie o przepis to podaję.
Nic prostrzego.
Biszkopt w najprostszym wydaniu:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru (ja wolę mniej)
  • co najmniej 4 jaja (ja wolę 6)
  • wanilia z lasek lub namiastka cukier waniliowy (ale to chemia)
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy (w przypadku silikonowej róży na zdjęciu nie koniecznie) i bułka tarta do posypania.
Należy najpierw wysmarować formę.
Następnie oddzielić żółtka od białek.
Ubić żółtka z cukrem (można dodać szafranu lub kurkumy dla żółtego koloru).
Ubić białka na sztywną pianę (po odwróceniu do góry dnem nie spływa, ja mam określenie: szkli się, czyli jest OK.)
Połączyć biała z żółtkami i posypać mąką przesianą przez przyrząd, który chyba nazywa się przesiewacz (jakby nie było napowietrza mąkę).
Bardzo delikatnie przekładać łyżką, (jeśli w większym wydaniu najlepiej ręką).
Przełożyć do formy i piec w temperaturze max 180 stopni co najmniej  30 min.
Kontrolować patyczkiem do szaszłyków (jeśli mokry dłużej, jeśli suchy wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby za nadto nie opadł).
Biszkopt ma tendencję do opadania i nie lubi raptownych zmian temperatur.

Ten na zdjęciach jest w wykonaniu mojego męża, całkowitego naturszczyka kuchennego.
Jednak z powodu jednorazowego niebytu proszku do pieczenia, potrafił upiec swój kulinarny produkt bez jego udziału, dla naszego zdrowia bez różnicy podniebienia.
Polecam. NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE. I mało kaloryczne.
Jako ozdobę posłużyły MMSy i lukier, też bardzo prosty.
Już kiedyś podawałam przepis"
  • dwie łyżki cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany ( tu trzeba wyważyć, przed podgrzaniem powinna być konsystencja mokrego śniegu).
 Podgrzać do wrzenia (pojawią się duże bomble).
W tym momencie polać ciasto. Poczekać aż ostygnie. Jeśli chcemy ozdobić, należy to robić natychmiast, za czym zastygnie.

4 komentarze:

  1. Baaardzo apetyczne :) Bardzo fajna ta foremka. Dodaje uroku ciastu. Pozdróweczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby proste, takie z serca tworzone.
    Przepis zapamiętuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i pewnie tak tez smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...