Jutro przepis na chleb.
Dzisiaj jak zrobić zakwas.
Ponieważ nie jest fotogeniczny, nie ma zdjęć.
Na zakwas należy:
- wziąć garść mąki żytniej najlepiej z otrębami,
- dolać ciepłej (nie gorącej wody), tak aby powstała papka konsystencji gęstej śmietany,
- to samo powtarzać przez 4 dni (dodajemy do tego co zrobiliśmy w poprzednim dniu), jeśli nie ma upałów jak teraz, należy zakwas umieścić w pobliżu źródła ciepła, np. kaloryfera,
- powinny się robić pęcherzyki powietrza, identyczne jak na zdjęciach po upieczeniu,
- pojemnik, w którym przechowujemy zakwas, należy przykryć lnianą serwetką,
- jeśli wytrwacie (trochę zapaszku będziecie miały w domu, jeśli nie śmierdzi to wszystko O.K) wyrośnie Wam taki chlebek.
- jutro dam na niego przepis.
O, to teraz czekam na przepis na chlebek :) Zawsze chciałam zrobić taki na zakwasie, ale jakoś nie mogłam się zebrać w sobie :)
OdpowiedzUsuńja poprosze taki chlebek uwielbiam pieczone w domku ... jak jestem na miescie u siebie na targu kupuję zawsze i bułeczki i chlebek od starszej pani ma rewelacyjnie pyszny
OdpowiedzUsuń