Feng Shui

poniedziałek, 28 lipca 2014

Jak upiec chleb żytni razowy na zakwasie.


Jutro przepis na chleb.
Dzisiaj jak zrobić zakwas.
Ponieważ nie jest fotogeniczny, nie ma zdjęć.

Na zakwas należy:
  • wziąć garść mąki żytniej najlepiej z otrębami,
  • dolać ciepłej (nie gorącej wody), tak aby powstała papka konsystencji gęstej śmietany,
  • to samo powtarzać przez 4 dni (dodajemy do tego co zrobiliśmy w poprzednim dniu), jeśli nie ma upałów jak teraz, należy zakwas umieścić w pobliżu źródła ciepła, np. kaloryfera, 
  • powinny się robić pęcherzyki powietrza, identyczne jak na zdjęciach po upieczeniu,
  • pojemnik, w którym przechowujemy zakwas, należy przykryć lnianą serwetką,
  • jeśli wytrwacie (trochę zapaszku będziecie miały w domu, jeśli nie śmierdzi to wszystko O.K) wyrośnie Wam taki chlebek.
  • jutro dam na niego przepis.

2 komentarze:

  1. O, to teraz czekam na przepis na chlebek :) Zawsze chciałam zrobić taki na zakwasie, ale jakoś nie mogłam się zebrać w sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja poprosze taki chlebek uwielbiam pieczone w domku ... jak jestem na miescie u siebie na targu kupuję zawsze i bułeczki i chlebek od starszej pani ma rewelacyjnie pyszny

    OdpowiedzUsuń