poniedziałek, 28 lipca 2014

Jak upiec chleb żytni razowy na zakwasie.


Jutro przepis na chleb.
Dzisiaj jak zrobić zakwas.
Ponieważ nie jest fotogeniczny, nie ma zdjęć.

Na zakwas należy:
  • wziąć garść mąki żytniej najlepiej z otrębami,
  • dolać ciepłej (nie gorącej wody), tak aby powstała papka konsystencji gęstej śmietany,
  • to samo powtarzać przez 4 dni (dodajemy do tego co zrobiliśmy w poprzednim dniu), jeśli nie ma upałów jak teraz, należy zakwas umieścić w pobliżu źródła ciepła, np. kaloryfera, 
  • powinny się robić pęcherzyki powietrza, identyczne jak na zdjęciach po upieczeniu,
  • pojemnik, w którym przechowujemy zakwas, należy przykryć lnianą serwetką,
  • jeśli wytrwacie (trochę zapaszku będziecie miały w domu, jeśli nie śmierdzi to wszystko O.K) wyrośnie Wam taki chlebek.
  • jutro dam na niego przepis.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...