Do wykonania potrzeba:
- owoce i warzywa sezonowe (na zdjęciu truskawki i rabarbar) pocięty na części
- duża garść mięty lub melisy
- nasiona chia też garść
- puszka mleka kokosowego jeśli ktoś nie może nabiału
- można dodać łyżkę wody różanej
- łyżka lukrecji (te brązowe kulki na zdjęciu)
- duża łyżka stewi (kupuję liściastą i przecieram przez sito)
Dwa ostatnie składniki nie są konieczne, przynajmniej dla mnie.
Jednak stanowią element ziemi w gotowaniu wg Pięciu smaków Feng Shui
ją jednocześnie jedynymi słodkościami,
które mają działanie zdrowotne dla naszego organizmu i nie zawierają fruktozy.
A ja niestety jestem oporna na te zdrowe mikstury!!!
OdpowiedzUsuńZdrowe to na pewno. Jednak ja to po prostu uwielbiam.
UsuńJest poza tym inna strona medalu, w którą nie wierzyłam za czym nie przetestowałam. Trzech owoców na raz nie jesteś pochłonąć dwoma łykami jednak w koktajlu można to zrobić. Schłodzony super na upały. Dodatkowo stewia lub lukrecja i chia do sam dobroć dla Twojego organizmu.
Muszę zacząć sobie robić ;) to jest bomba zdrowia :) fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńNic nie musisz, możesz tylko chcieć. Ja to lubię i zdrowotność w tym wypadku to sprawa drugorzędna. No cóż jestem szczera.
UsuńOstatnio brejuję agrest, który sam w sobie jest dla mnie nie przysfajalny. Jednak z gruszką lub bananem ok. Można też dodać selera naciowego, naci pietruszki lub marchwi, którą się najczęściej wyrzuca.
Dwa dni przetrzyma w lodówce i nie skwaśnieje. Jak się zacznie psuć to wiadomo, że jest bez konserwantów.
Super :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, polecam spróbować i komponować z sezonowych owoców a tym bardziej warzyw. Szczególnie gdy tych drugich ktoś nie lubi, naprawdę można oszukać.
UsuńSuper,spróbuję.Samo zdrowie,a jeżeli mówisz,że pyszne,to warto spróbować.Czemu nie?
OdpowiedzUsuń