piątek, 27 lutego 2015

Szynka pieczona w soli, w garnku rzymskim.


Potrzebne będzie naczynie z przykrywką do pieczenia.
Nie ukrywam, że garnek rzymski świetnie się sprawdza, bo zachowuje wilgoć.
Pamiętać trzeba, aby wcześniej moczyć go co najmniej  15 min w zimnej wodzie.


Tym razem piekłam szynkę, jednak wcześniej robiłam karczek i rybę.
W naczyniu rozsypujemy sól gruboziarnistą na co najmniej 2 cm.
Na deskę sypiemy dowolne przyprawy, których chcemy użyć.
Solidnie nakłuwamy mięso, aby przyjęło jak największą ilość ziół.
Można nasączyć oliwą, jeżeli mięso jest chude.


Przekładamy mięso na warstwę soli i pokrywamy je tak samo grubą warstwą.
 


Przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika (inaczej garnek może pęknąć). 
Pieczemy 1,5 godziny na max 180 stopniach C.
 

Po upieczeniu dajemy mięsu około 0,5 godziny  odpocząć.


Rozbijamy stwardniałą sól i odkopujemy pieczeń.
 

Kroimy na plastry.
Można polać dowolnym sosem i jeść na zimno lub jako danie obiadowe.
 

Tym razem pieczeń wyszła trochę za słona (ja nie lubię soli).
Prawdopodobnie dlatego, że za bardzo ponakłuwałam mięso).
Uwaga choć sosu jest sporo, jednak jest tak słony, że nie nadaje się do spożycia.
 

Smacznego.

6 komentarzy:

  1. No właśnie miała zapytać czy nie wyszła za słona ... nie nawidzę soli ... pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Efekt końcowy bardzo apetyczny - to ja życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Od samego patrzenia człowiek robi się głodny :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie można nabyć takie cudo, ja niestety używam szklanego..

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam ten garnek. Ja kupiłam w Aldi (mąż mi podpowiada, że jeszcze stoi), jednak widziałam co ostatnio (niestety droższe) w Realu.
    O dziwo nie jest słony (ja mam problemy z jodem, dlatego nie lubię soli). Moim błędem przy ostatnim wypieku, było zbyt duże nakłucie mięsa.
    W garnku rzymskim też świetnie wyszedł pasztet.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...