To z Wiki
Endywia kędzierzawa (Cichorium endivia L. var. crispum Lam.) – odmiana cykorii endywii. Bywa popularnie nazywana sałatą fryzowaną zieloną.
Morfologia
Liście barwy od bardzo jasnozielonej po zieloną.
Zastosowanie
- Roślina uprawna : Endywia kędzierzawa to warzywo.
- Sztuka kulinarna: W smaku są delikatnie gorzkawe, co komponuje się bardzo dobrze z sałatą masłową. Listki są dość twarde. Zwykle podaje się ją jako składnik sałaty mieszanej.
- Wartość odżywcza: Endywia zawiera składniki mineralne takie jak fosfor i żelazo oraz witaminę C. 100g endywii to 25 kcal.
W różnym świetle oraz góra do dołu i dół do góry.
Świetnie się komponuje z pomidorami, papryką, awokado.Polecam.Niestety spotkać ją można bardzo rzadko.Najczęściej w pierwszym w Polsce markecie, do którego wchodzi się tylko na kartę.Ta soczysta zieleń idealnie nadaje się na ponure dni grudnia,oczywiście do momentu postawienia choinki.Jednak ja jak to mówi mój osobisty, ja lubię jeść trawę (jednak on też je).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz