Ciasto „Leśny mech”
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka ksylitolu
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka ksylitolu
1/4 szklanki oleju
2,5 szklanki przesianej mąki krupczatki
1 laska wanilii
2,5 szklanki przesianej mąki krupczatki
1 laska wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250 g świeżego szpinaku
Krem:
2 opakowania serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 laska wanilii
Do nasączenia:
1/4 szklanki rumu lub koniaku
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Ozdoba: pestki granatu do posypania
1/2 łyżeczki sody
250 g świeżego szpinaku
Krem:
2 opakowania serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 laska wanilii
Do nasączenia:
1/4 szklanki rumu lub koniaku
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Ozdoba: pestki granatu do posypania
Ciasto:
1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć i zblendować.
1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć i zblendować.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
3. Piekarnik nastawić na 170 st. C najlepiej na termoobieg.
4. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, żółtka ubić z cukrem i powoli wlać olej. Połączyć obie masy, dodać szpinak, wanilię i
wymieszać. Partiami dodać mąkę mieszając delikatnie.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy. Wyrównać i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 60 min. Wcześniej nakłuć wykałaczką czy już jest suche, wówczas skrócić czas.
6. Po lekkim ostygnięciu w otwartym piekarniku, wyjąć na zewnątrz.
7. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki.). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta, następnie skruszyć je w rękach. Pozostały blat ciasta włożyć z
powrotem do tortownicy. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem
nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała.
Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.
8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała.
Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.
9.Serek wymieszać z cukrem pudrem i wanilią. Dodać ostudzoną żelatynę, wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.
10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch
posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na
około 2-3 godziny.
11. Granat zrolować na desce, przekroić na pół, następnie uderzać drewnianą łyżką aby ziarenka wypadły. Następnie posypać po wierzchu (można bardziej obficie).
Ciasto wzbudza podziw lub strach (zielone może zepsute) .
Mniam! Wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńDzięki.
UsuńPychotka myślałam że to jakaś sałatka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leśny mech! Najlepsze ciasto! ♥ Pozdrawiam i zapraszam do swojego kącika! :)
OdpowiedzUsuńOj jadłabym z wielką przyjemnością ! :)
OdpowiedzUsuń