niedziela, 4 października 2020

Winobranie.


Rosną od kilkunastu lat na działce.

 

Narwaliśmy, do gara na godzinę z cukrem 
(już go nigdy nie użyję, bo dla mnie to za słodkie)
i przecierak do roboty.


Zrobione.



2 komentarze:

  1. Spory zapasik na zimę. Nie ma to jak własne przetwory. Do czego wykorzystujecie mus winogronowy?
    W tym roku moja winorośl nie wydała prawie żadnych plonów ponieważ dwukrotnie przymrozek zniszczył jej kwiatostany.
    Z winogron i ostrężyn robię sok w sokowniku. W tym roku ostrężyny łączyłam z malinami. Oczywiście, robiłam też sok z samych malin.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz robiłam, bo nam nie smakuje owoc a obecnie rodzice nie są w stanie pracować na działce. Nie miałam pojęcia, że wszystkie przepisy są przesadzone w cukier. Jeśli miałabym bym jeszcze raz to zrobić, to nie dałabym go wcale no może 1 część na 10 części winogron.
    Sok będzie po prostu do picia po rozcieńczeniu. Może go połączę z serkami lub jako dodatek do deserów, koktajli. Jest taki ciemny, bo użyłam cukru trzcinowego.
    Jak zauważyłaś to praktycznie przecier, nie przepadam za sokami. Przecierak jest niezwykle przydatny, bo zostają wszystkie zanieczyszczenia (oczywiście myłam), szypułki oraz skórki.
    Szukałam cóż to ostreżyna u nas mówimy jeżyna.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...